x-dev.ro

Discutii despre devize pentru constructii
Acum este Sâm 04 Apr, 2026 1:21 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Trecerea la leul nou
MesajScris: Vin 10 Iun, 2005 3:06 pm 
Neconectat

Bun lucru la toata lumea!
M-am inscris pe forum pentru o intrebare "de 10 puncte"- cred eu:
Cum vom lucra de la 1 iulie noile devize?
Ce facem cu bazele de preturi? Propun d-lui Bradut sa faca o aplicatie de conversie, ceva.

Cu stima,
Cristi R.

Sus
Răspuns cu citat  
MesajScris: Sâm 11 Iun, 2005 10:35 am 
Neconectat
Site Admin

Buna ziua domnule Radulian,
Problema ridicata de dvs. e intr-adevar de nota 10 !

In lipsa unor norme metodologice specifice sectorului constructiilor, iata solutia pe care o propun pentru trecerea devizelor de constructii la leul greu de la 1 Iulie 2005. E de datoria mea sa mentionez ca solutia mi-a fost sugerata de un programator cu o experienta remarcabila ca sef de Oficiu de Calcul la Moldoconstruct IASI, dl. mat.Florin Pruna.

1. Se face restul de executat la investitiile, obiectele sau devizele independente in derulare [ deci "läsäm in pace" investitiile, obiectele, si devizele terminate.]

Restul de executat pe investitie se poate efectua cu o singura apasare de buton cu conditia sa se fi lucrat corect, adica numai daca s-au intocmit situatii de lucrari pentru fiecare deviz prin comunicarea de realizari. [a se vedea pe forum articolul "Cum intocmesc restul de executat ? " si exemplele de lucru incorect de la sfârsitul acestui mesaj]

2. Se va muta restul de realizat intr-o investitie noua [cu aceeasi denumire]

2.1 Se genereaza investitia nou cu obiectele aferente

2.2. Se declara la constante: acelasi tip de recapitulatie si acelasi set de coeficienti ca la investitia initiala

2.3. Se declara baze de pret noi

2.4. Se muta + redenumesc devizele cu resturile de executat in noua investitie. Aceasta operatiune se realizeaza usor cu functiunea pusa la dispozitiei in meniul "Prelucrari", optiunea "Mut/ Modi. cod Stf".
Recomandare: se vor nota codurile devizelor si apoi se vor muta/redenumi.

2.5. Se calculeaza valoarea restului de executat, adica valoarea acestor noi devize. Calculul are ca singur scop popularea bazelor de pret noi cu resursele aferente.

2.6. Se "toarna" preturile din bazele de pret vechi peste cele noi, dar ATENTIE, la copiere va fi selectata optiunea "Numai preturi" ca in figurä. Motivul: dorim ca din baza de pret initiala sa preluam numai preturile nu si resursele care nu s-ar putea sa nu mai fie utilizate de noile devize
Imagine

2.7. Se aplica noii investitii trecerea la leu greu
Cum ? Inca nu putem acum :roll: dar in curând va fi disponibil pe Internet programul respectiv.

Atentie, dupa trecerea la an nou:
- bazele de pret ale noii investitii vor avea preturile impartite la 10.000 si rotunjite la primele 2 zecimale, asa cum cere legea
- bazele de pret vor fi marcate de program ca fiind trecute la leu greu, astfel ca la import / export se va face conversia automata
- manopera unica [manopera "cu stelutzä] va fi impartita la 10.000
- Atentie: va trebui sa verificati si sä-i faceti manual modificärile de pret in devizele care contin articole de tipul YC... sau YB... , inclusiv cele care utilizeaza preturi impuse la normele deviz.
Concret: la articolele de tip Yc/Yb veti imparti cantitatea la 10.000 iar la articolele de deviz cu pret impus veti edita pretul impus si-l veti micsora de 10.000 ori.
Am estimat ca aceste situatii sunt relativ rare, asa ca programul de conversie poate sa le ignore.

Este de dorit ca in prealabil sa discutati aceasta procedura cu beneficiarii dvs., astfel ca restul de executat sa devina baza de evaluare a lucrarilor in derulare.

...cam asta ar fi !
Astept cu mare interes parerile dvs.

Bradut Dima
11.Iunie.2005

Exemple de lucru incorect cu situatiile de lucrari: Am intânit o serie de utilizatori care, in loc sa introduca realizarile lunare pentru a obtine situatiile de lucrari, au preferat sa faca in fiecare luna câte un deviz nou, pe care l-au redenumit manual "situatie de lucrari". In general au facut asta din doua motive:
1. nu stiau cum se fac situatiile de plata,
2). Aveau articole de deviz suplimentare fata de devizul-oferta si au vrut sa nu se prea vadä treaba asta. Indiferent de motiv, partea proasta e ca nu vor putea genera automat restul de executat.
[/img][/list]

Ultima oară modificat de bradut pe Dum 05 Noi, 2006 8:54 am, modificat 1 dată în total.

Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm 11 Iun, 2005 5:04 pm 
Neconectat

Pare logica propunerea dvs, d-le Bradut.
Si cred ca majoritatea utilizatorilor vor adopta aceasta cale.
Pe de alta parte, e deja tipic pentru autoritatile noastre sa lase de izbeliste contribuabilul cand vine vorba de norme de aplicare a unei hotarari importante. Ramane de vazut daca se va adopta vreo metodologie speciala pentru sectorul investitiilor bugetare - cum ar fi normal - sau va fi o varza totala, si fiecare va face cum crede mai bine.
Asteptam vesti despre programul de conversie al preturilor.
Pana atunci, sanatate si cat mai multe lucrari la toata lumea! :wink:
Cristi R.

Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Trecerea la LEUL GREU a X-DEV-ului
MesajScris: Mie 29 Iun, 2005 9:10 am 
Neconectat
Site Admin

Trecerea la leul greu se realizeaza usor printr-un set de functiuni puse la dispozitie special în acest scop în versiunea 9.06.a a programului.
Pentru up-grade se poate descarca numai arhiva cu executabilele - a se vedea butonul "Noutati si corectii" de la baza paginii de download.

Precizäri referitoare la up-grade:
1. Faceti o copie de siguranta a bazei de date [adica a continutului directorului ZX] înainte de up-grade
2. Dezarhivati fisierul exe906a.exe în directorul :\ZX\DEVIZE\ [peste vechile fisiere cu extensia 'exe'];
3. Lansati aplicatia. Veti observa ca se lanseaza automat programul de actualizare a bazei de date. E 'sanatos' pentru baza de date sa reorganizati periodic datele, mai ales dupa o iesire fortata din program.
4. Cititi articolul de mai jos pentru a lucra eficient cu Leul Greu :wink:
5. Compatibilitatea cu versiunile mai vechi de X-DEV: Trecerea la leul greu a fost testata pentru versiunile 8.xx si 9.xx. In principiu, orice versiune mai noua de 5.xx ar trebuie sa poata fi convertita fara probleme la 9.06.a

Se poate lucra cu noul leu greu :D si fara a se trece la ultima versiune a aplicatiei, pur si simplu intocmind situatii de plata cu noile preturi. Problema care va aparea este ca la eventuala trecere la versiunea actuala bazele declarate in ROL îsi vor imparti automat la 10.000 preturile la conversia la RON. (deci nu se recomanda acest mod de lucru)

In articolul care urmeaza am descris modul de trecere a aplicatiei la leul greu. [ Click aici pentru a citi articolul despre trecerea la leul greu (format pdf) ]

Invit utilizatorii sa-si faca publice pe acest forum parerile, sugestiile si problemele intalnite la trecerea aplicatiei la leul greu [sau în general la utilizarea X-DEV-ului ].

Bradut Dima, 28 iunie 2005

Sus
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 

Ora este UTC + 2