norme: [1981 | 1991-2001 | 1946 ]

Se mai folosesc normele de deviz seria 1981 ?
(selectii din legislatia anilor 1994-2001)

Actul legislativ Text
Ordinul comun
MF-MLPAT
nr. 1014/874 
din
06.06.2001
Indicatoarele de norme de deviz, seria 1981, pot fi folosite, in mod orientativ, atat de catre proiectant, cat si de catre ofertant, in descrierea lucrarilor, a conditiilor de masurare a lucrarilor, a evaluarii resurselor necesare, a consumurilor specifice de materiale, manopera si utilaje
...

*) Articolele de lucrari vor fi comasate in cadrul listelor de cantitati, avandu-se in vedere respectarea simultana, pe cat posibil, a urmatoarelor conditii:
- articolul comasat trebuie sa reprezinte o activitate pentru realizarea careia resursele principale trebuie sa fie omogene ca natura; 
- articolul comasat trebuie sa reprezinte o activitate a carei desfasurare in timp are continuitate (nu este intrerupta de necesitatea realizarii unei activitati distincte). Prin natura omogena a principalelor resurse se intelege acelasi material preponderent, aceeasi
meserie pentru forta de munca si natura utilajului conducator, aferente procesului tehnologic (excavatii, compactare, turnare, forare,ridicare, montaj etc.). Descrierea continutului articolelor comasate se poate realiza fie prin trimiteri la articole de deviz, fie prin descrierea detaliata a conditiilor tehnice, tehnologice, de masurare si de calitate. 

Ordinul comun
MF-MLPAT
nr. 553/5367NN 
din
31.05.1999
11. La articolul 5.3 punctul 5.3.2, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins: 
    "Indicatoarele de norme de deviz seria 1981, revizuite si completate, aprobate de Ministerul Lucrãrilor Publice si Amenajãrii Teritoriului, pot fi folosite, în mod orientativ, atât de cãtre proiectant, cât si de antreprenor, în descrierea lucrãrilor, a conditiilor demãsurare a lucrãrilor, a conditiilor generale de executie a lucrãrilor, a evaluãrii valorilor, a resurselor, a consumurilor specifice de materiale, manoperã si utilaje." . 
Ordinul comun
MF-MLPAT
nr. 1743/69N 
din
09.09.1996
    1.5. Pentru prezentarea in mod unitar a listelor cu cantitati de lucrari si eliminarea situatiilor echivoce in definirea de catre proiectanti si interpretarea de catre contractanti a continutului acestor liste, precum si pentru asigurarea transparentei necesare privind modul de formare a preturilor in concordanta cu resursele necesare, este oportun
 stabilirea unui reper unitar de referinta.
    Acest reper unitar de referinta il constituie indicatoarele de norme de deviz seria 1981.
    1.6. In vederea reducerii volumului de documentatie la intocmirea de catre proiectant a listelor cu cantitatile de lucrari, se introduce in mod obligatoriu comasarea articolelor de deviz pe capitole de lucrari, corespunzator indicatoarelor normelor de deviz seria 1981. Aceste norme sunt orientative in ceea ce priveste structura operatiunilor 
tehnologice si a conditiilor tehnice si de masurare definite prin acestea.
    Consumurile de resurse prevazute in articolele de deviz nu sunt obligatorii pentru contractanti in elaborarea ofertelor.
    Contractantii au deplina libertate pentru a utiliza, la intocmirea ofertelor, propriile consumuri de resurse, cu conditia respectarii prevederilor din proiectul tehnic, a caietelor de sarcini si reglementarilor tehnice in vigoare, in mod special in ceea ce priveste calitatea lucrarilor. 
    Modul de comasare aferent fiecarei liste cu cantitatile de lucrari se va descrie de catre proiectant in anexa, acesta fiind specific fiecarei lucrari in parte (conform MODEL ANEXA - DL 8).
    1.7. Listele cu cantitati de lucrari pentru C + M, vor fi elaborate pe fiecare obiect component al obiectivului de investitii, pe categorii de lucrari, corespunzator indicatoarelor normelor de deviz (terasamente, constructii, instalatii
 sanitare, instalatii electrice, instalatii ventilatie, izolatii, automatizari, telecomunicatii, montaje si utilaje, echipamente tehnologice, etc.).
    Articolele de lucrari vor fi comasate in cadrul listelor de cantitati, avand in vedere respectarea simultana, pe cat "posibil", a urmatoarelor conditii:
    - comasarea articolelor de deviz intr-un singur articol, sau in mai multe articole de lucrari, corespunzatoare aceluiasi capitol de lucrari; 
    - articolul comasat sa reprezinte o activitate pentru realizarea careia resursele principale trebuie sa fie omogene ca natura;
    - articolul comasat sa reprezinte o activitate a carei desfasurare in timp sa se faca cu continuitate (sa nu fie intrerupta de necesitatea realizarii unei alte activitati distincte de aceasta).
    Prin natura omogena a principalelor resurse se intelege acelasi material preponderent, aceiasi meserie pentru forta de munca si natura utilajului conducator, aferente procesului tehnologic (excavatii, compactare, turnare, forare, ridicare, montaj, etc).
    Pentru licitatiile cu participare internationala, descrierea continutului articolelor comasate, nu se va face prin trimiteri la articolele de deviz, ci se va face prin descrierea detaliata a conditiilor tehnice, tehnologice, de masurare si de calitate.
Ordinul comun
MF-MLPAT
nr. 792/13N 
din
20 iunie 1994 
 1. Pentru prezentarea in mod unitar a listelor cu cantitatile de lucrari si eliminarea situatiilor echivoce in definirea de catre proiectanti si interpretarea de catre contractanti (ofertanti) a continutului acestor liste, precum si pentru asigurarea transparentei necesare privind modul de formare a preturilor in concordanta cu resursele necesare, se impune stabilirea unui reper unitar de referinta.
    Acest reper il constituie "Normele orientative de consumuri de resurse pe articole de deviz" elaborate de INCERC Bucuresti si aprobate prin Ordinul MLPAT nr. 1/N/aprilie 1992."
    Pentru executia investitiilor publice finantate, integral sau partial, din sursele precizate in art. 2 din H.G. nr. 592/1993, normele de consum susmentionate sint considerate maximale in constructii, contractantii (ofertantii) avind deplina libertate pentru a utiliza, la intocmirea ofertelor, propuneri de consumuri de resurse mai mici, cu conditia respectarii prevederilor  din proiectul tehnic, caietele de sarcini si reglementarile tehnice in vigoare, inclusiv in ceea ce priveste calitatea lucrarilor.

    2. Pentru reducerea volumului de documentatie la intocmirea de catre proiectant a listelor cu cantitatile de lucrari se introduce comasarea articolelor de deviz pe capitole de lucrari (corespunzator structurii normelor de consum orientative pe articole de deviz).
    Modul de comasare aferent fiecarei liste cu cantitati de lucrari se va descrie de catre proiectant in anexa, acesta fiind specific fiecarei lucrari in parte.
    Listele cu cantitati de lucrari se vor elabora corespunzator categoriilor de lucrari care, de regula, corespund normelor de consum orientative.
    Prin aplicarea preturilor unitare, proprii fiecarui contractant (ofertant), listele cu cantitatile de lucrari devin devize-oferta pe categorii de lucrari.
    Aceste preturi vor respecta prevederile din documentele licitatiei. Prin centralizarea acestor devize-oferta rezulta devizele-oferta pe obiecte si respectiv valoarea ofertei.
    Structura pe obiecte corespunde structurii devizului general pe capitole de cheltuieli al studiului de fezabilitate aprobat in conditiile dispozitiilor legale.

norme: [1981 | 1991-2001 | 1946 ]